Cara Nak Buat Popia Peanut
Di hujung gulungan gam kan dengan bancuhan tepung. Celup kulit popia ke dalam air suam sekejap terus angkat.
Terus goreng hingga habis semua kulit popia yang telah di potong tadi.
. Pastu buat sambal dia pulak. Cara penyediaan kulit popia. Kemudian gulungkan kemas-kemas dan susun cantik-cantik.
Gulung mengikut jumlah yang anda inginkan. Kalau nak tekstur lebih licin dan cantik simpan dalam peti sejuk bawah lebih 4 jam 8 jam atau semalaman. Filamen ketam potong dua.
Letak inti 1 sudu besar. 2 - Panaskan minyak dan goreng kulit popia dengan apa yang sederhana sehingga warnanya menjadi kekuningan. Nak guna udang boleh atau isi ayam pun sedap Cara-cara.
Akhir sekali baru letak crab stick dan udang. Sapukwn dengan Putih telur pada bahagian tepi dan rekatkan. Kemudian taburkan coklat rice.
1 camb tepung gandum dan sedikit air untuk buat gam lekatkan kulit popia nanti. Panaskan minyak masak goreng Popia hingga berwarna keperangan dan garing. Lipat macam biasa.
Boleh tengok youtube jika tak pandai. Guna air atau bancuhan 1 sudu besar tepung gandum untuk lekatkan popia. Letak 1 12 2 Sdb di atas kulit Popia lipat dari gulung dengan kemas.
Lepas tu taburkan kacang udang kering lobak merah dan sengkuang tadi. Sediakan kuali tidak melekat non stick pan dan berus kecil. Kemudian masukkan 3 sudu besar gula batu dan 6 sudu besar gula pasir.
Untuk buat sambal pula masak cili kisar tadi dengan minyak sampai betul-betul pecah minyak. Gulung seperti gulung popia biasa. Kekuningan tu okay dah.
Celup kulit popia Vietnam ke dalam air. Sediakan 2 sudu besar tepung gandum dan sedikit air untuk jadikan gam. 3 - Bila dah settle sejukkan seketika kemudian ambil sebahagian kulit popia tersebut dan masukkan dalam bekas.
Potong pisang kepada dua bahagian boleh sahaja kalau nak letak sebiji terus Selepas itu ambik sehelai kulit popia dan letakkan pisang ditengah hujung. Sapukan sos pada kulit popia. Bahan-bahan yang diperlukan.
Goreng popia menggunakan api sederhana sehingga kekuningan. Letakkan salad dahulu sebagai alas kemudian baru bahan-bahan lain. Lipat kiri dan kanan.
Panaskan minyak dan goreng sehingga ia bertukar keperang-perangan. Balutkan pisang dengan kulit popia. Cara gulung macam gulung popia saja.
Ambil satu lapisan kulit popia. Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa 3. Kemudian tebar di atas pinggan untuk isi satu persatu inti.
Kemudian ambil sekeping kulit popia dan letakkan pisang di tengah-tengah. Lipat je macam lipat kain. Mula-mula asingkan kepingan kulit popia supaya senang untuk membalut nanti.
Susun serba sedikit bahan-bahan ke atas kulit kulit popia Vietnam. Setelah itu angkat dan toskan. Sapukan lagi sos atas popia basah.
Tumis dulu sekejap lobak merah dan sengkuang. Inti ini cukup untuk 40 keping kulit popia. Blend adunan untuk elakkan adunan berbintil.
Then nak goreng popia tu apinya sederhana je ye. Campurkan garam dan tepung gandum hingga rata. Buat gam dia pakai air atau bancuh 1 sb tepung gandum dengan air bagi LIKAT dah boleh jadi gam.
Sos Thai jenama Kimball. 4 sudu besar sos Thai. Letakkan sedikit bancuhan air tepung gandum bagi lekatkannya.
Bancuhan tak terlampau cair dan tak terlalu pekat. Kulit popia 1 paket ikut banyak mana kita nak buat Sosej Ayamas Black Pepper Chicken Frankfurters ikut juga perasa atau jenama apa yang anda suka Minyak masak secukupnya untuk menggoreng. Bancuh semua bahan macam nak buat cucur tapi air dikurangkan.
Sapu sebanyak mana anda suka. Balut popia dengan inti sayur. Nak sarapan atau minum petang tak tahu nak makan apa jom try buat popia carbonara ni.
Tuangkan air dan masukkan putih telur cuka dan minyak.
No comments for "Cara Nak Buat Popia Peanut"
Post a Comment